Informatie

Pixels

18 december, 2015

Pixels staat voor Picture Elements, vierkante punten die gezamenlijk het digitale beeld bepalen. Hoe meer pixels, hoe meer detail. Bij minder pixels kun je blokjes in het beeld gaan zien.

Printers

18 december, 2015

In principe kunnen via elke aan een computer gekoppelde printer met voldoende printerresolutie (uitgedrukt in DPI, dots per inch) beelden worden afgedrukt; naar gelang de mogelijkheden van het apparaat alleen in zwart/wit of zowel in zwart/wit als in kleur. Sterk bepalend voor de kwaliteit van de afdrukken is de resolutie waarin die beelden (direct uit de digitale camera of met tussenkomst van de scanner) via de computer naar de printer worden gestuurd. Druk je af op normaal papier, dan laat de kwaliteit van de prints te wensen over, ook bij een hoge resolutie. Veel briljanter worden ze als er gebruik wordt gemaakt van speciaal fotopapier. Dit is verkrijgbaar in tal van kwaliteiten en uitvoeringen, zoals zijderaster, halfmat en hoogglans. Met behulp van dit speciale papier kunnen op sommige type printers (de speciale fotoprinters) zelfs prints worden gemaakt die in beeldkwaliteit vergelijkbaar zijn met échte fotoafdrukken. Met deze printers is het ook mogelijk beelden af te drukken op bijvoorbeeld zelfklevende papiersoorten, vinyl, transparante folie (voor overheadsheets), kunststof zilverfolie en transfermateriaal. De op dit laatste materiaal afgedrukte beelden kunnen met behulp van een strijkbout worden overgezet op onder meer textiel (bijvoorbeeld T-shirts).

RAW

18 december, 2015

Een ruw, onbewerkt bestand dat direct afkomstig is van de beeldsensor. Een raw-beeldformaat bevat de informatie zoals die door de CCD-sensor wordt vastgelegd, zonder dat die door de camerasoftware verwerkt is tot een TIFF- of JPEG-bestand.

Resolutie

18 december, 2015

Het aantal pixels per inch. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de technische beeldkwaliteit van de foto-opnamen.

RGB

18 december, 2015

Rood, groen en blauw. Het standaard kleurenmodel voor digitale afbeeldingen.

Categorie├źn

Archief