Informatie

Ruis

18 december, 2015

Vlekjes of sneeuw op een beeldscherm. Ruis kan het gevolg zijn van kleine storingen in een CCD-beeldelement.

Scanners

18 december, 2015

Wie niet in het bezit is van een digitale fotocamera of videocamera met fotomodus, kan de met een gewoon fototoestel gemaakte opnamen toch in de computer gebruiken. Daartoe moeten die beelden echter eerst worden gedigitaliseerd met behulp van een aan de computer gekoppelde scanner. De beeldkwaliteit van goed gescande foto's en dia's doet niet onder voor die van met een digitale camera gemaakte opnamen. 
Er zijn twee typen scanners: de vlakbedscanner en de film/diascanner. De vlakbedscanner werkt als volgt: de foto (of een andere afbeelding, zoals een tekening of krantenknipsel) wordt op de glasplaat van de scanner gelegd, die tast het hele oppervlak van het beeld af en zet het om in een digitaal beeldbestand. 
Met de film/diascanner worden fotonegatieven en dia's vertaald in digitale beeldbestanden. Er zijn aparte scanners voor kleinbeeld-, APS- en rolfilmformaat, maar ook scanners die alle filmformaten aankunnen. Het is mogelijk dat hele filmstroken worden gescand of aparte negatieven en dia's. De hoogte van de bij de meeste scanners in te stellen ingangsresolutie (uitgedrukt in PPI, pixels per inch) en uitgangsresolutie (DPI, dots per inch) waarmee het scanproces plaatsvindt, is bepalend voor de kwaliteit van de digitale beelden. Hoe lager de resolutie, des te minder de kwaliteit; hoe hoger de resolutie, des te beter de kwaliteit, maar ook des te zwaarder en dus trager te verwerken en te verzenden het digitale bestand. Voor lang niet alle gebruikstoepassingen is een hoge resolutie noodzakelijk. Bijvoorbeeld voor beelden bij e-mails die uitsluitend dienen om op het computerscherm te worden bekeken is een lage resolutie voldoende. Voor fotoprints en grafische toepassingen moet de resolutie wel hoog zijn.

Scherptediepte

18 december, 2015

Soms is alles binnen een beeld (onderwerp, voorgrond, achtergrond) even scherp, soms is alleen het onderwerp scherp en de rest niet. Dat verschil wordt scherptediepte genoemd.

SCSI

18 december, 2015

Small Computer Systems Interface. Een gestandaardiseerde methode voor het overdragen van gegevens tussen computers en randapparatuur. Vaak gaat het hier om harde schijven of scanners.

Secure Digital (SD)

18 december, 2015

SD is een speciale versie van de MultiMediaCard. SD maakt gebruik van cryptografie om de data op een geheugenkaart te beveiligen.

Categorie├źn

Archief